Koning Filip komt naar rampoefening in Deurne

Koning Filip komt naar rampoefening in Deurne

BRUSSEL/DEURNE - Volgens het fictieve scenario komt een C-130, na een aanvaring met vogels, naast de landingspiste terecht. Het toestel raakt hierbij een privéjet. De provinciale rampenfase treedt hierdoor in werking.

Testen

Het doel van deze oefening bestaat erin om de provinciale nood- en interventieplannen te testen, de samenwerking tussen de verschillende diensten te optimaliseren en de militaire procedures te evalueren.

Koning Filip

De koning zal op het terrein de coördinatie en de interventie van de hulpdiensten bijwonen. Hij wordt vergezeld door de ministers van Binnenlandse Zaken, Defensie en Sociale Zaken en Volksgezondheid Jan Jambon, Steven Vandeput, en Maggie De Block. Gouverneur Cathy Berx, burgemeester van Antwerpen Bart De Wever, Kolonel Paul Haccuria, militair provinciecommandant en de commandant van de Luchthaven Wim Verbist zullen ook aanwezig zijn.

Grootschalig

In totaal nemen vier- à vijfhonderd personen deel aan deze rampenoefening. Naast driehonderd hulpverleners, zowel van Defensie als van de reguliere hulpdiensten, telt de oefening ook heel wat figuranten om het geheel zo realistisch mogelijk te maken. Ook een honderdtal dienstvoertuigen worden ingezet.

Civiel-militair

De rampenoefening heeft een civiel-militair karakter. Het scenario werd mee ontwikkeld door het militair provinciecommando. Zij sloegen hiervoor de handen in elkaar met de dienst noodplanning van de gouverneur van de provincie Antwerpen, de dienst noodplanning van de stad Antwerpen en de Luchthaven Antwerpen.

Tot 23 uur

De oefening vindt plaats tot omstreeks 23 uur op de regionale luchthaven Antwerpen en in de nabijgelegen gemeente Borsbeek. De oefening zal de normale activiteiten op de luchthaven niet hinderen.

Categorie: