Freddy Van Gaever wil failliet VLM Airlines heropstarten (video)

Video: 

Freddy Van Gaever wil failliet VLM Airlines heropstarten

Freddy Van Gaever wil failliet VLM Airlines heropstarten

DEURNE - Tijdens een bijzondere ondernemingsraad werd woensdagmiddag aangekondigd dat VLM Airlines een aanvraag tot faling indient. Het personeel reageerde aangeslagen maar gelaten.

Schuldenberg

“Hierdoor wordt de job van 147 personeelsleden bedreigd.” zegt Olivier Coenen van de liberale vakbond. Hij wijst als oorzaak opgestapelde schulden uit het verleden en slechte managementsbeslissingen aan. “De laatste twee weken kregen ze nog extra te betalen facturen die ze niet meer konden slikken waardoor het einde onafwendbaar was.” zegt Coenen.

13,7 miljoen euro

LBC-NVK-vakbondssecretaris Pol Buekenhout trok vorig jaar al aan de alarmbel toen duidelijk werd dat er een verliesput van 13,7 miljoen euro was ontstaan. “Men heeft hier een aantal jaren droomscenario’s en luchtkastelen gebouwd.” zegt hij.

Of dit faillissement nu het definitieve einde van VLM Airlines in Deurne betekent, wil hij niet gezegd hebben. “Hier is een niche, hier is een mogelijkheid. Maar we zullen moeten bekijken met welke investeerders. Misschien wel een nieuwe groep in Antwerpen.” besluit Buekenhout.

Freddy Van Gaever

De 77-jarige zakenman en stichter van VLM Airlines Freddy Van Gaever (77) is in elk geval geïnteresseerd. “Indien de curator en het bestuur der luchtvaart akkoord gaan, dan zal ik hen een voorstel overmaken en dan kan ik in princiep binnen 48 uur doorstarten.” zegt hij aan Deurne TV.

Op de vraag hoeveel geld een heropstart zal kosten, antwoordt hij dat het niet veel zal zijn. “Ik neem VLM niet over. Ik neem alleen de activiteiten eventueel over van de curator. Dat is iets anders. Ik zal hem een voorstel doen en zeggen dat ik zoveel wil betalen om die vliegtuigen tijdelijk te huren met een koopoptie.” aldus Van Gaever.

Morgen zit Van Gaever rond de tafel met de curator.